En kväll i Nairobi

Levande musik är något av det bästa som finns. Utomhusscenen på Alliance française är en av de bästa platserna för levande musik i Nairobi

 

Juma Tutu - sångare och grym saxofonist från Mombasa

 

Alliance française finns i 135 länder i världen med syftet att sprida franskt språk och fransk kultur. I Sverige är  Alliance française tyvärr ibland en ganska intern angelägenhet för t ex fransklärare eller fransmän i förskingringen. Men inte så i Nairobi!  Mycket centralt ligger ett fyra våningar högt hus med lektionssalar där det intensivt bedrivs franskundervisning på alla nivåer. Där finns också ett stort franskspråkigt mediatek. Men framför allt är Alliance française en stor kulturbärare i Nairobi genom arrangera konserter, filmfestivaler, debatter och utställningar - där det absolut inte finns krav på att det ska finnas någon fransk anknytning. (Här visades t ex Maria Larssons eviga ögonblick som svenskt bidrag på den internationella  filmfestivalen i våras). Publiken är mycket blandad - svarta och vita i alla åldrar.

 

I fredags kväll var det hit vi tog våra nyanlända svenska gymnasister för en konsert under temat Spotlight on kenyan music.. Fyra olika band skulle stå på scenen, varav tre kom från norra Kenya. Det innebär med stor säkerhet band som är mycket traditionella  och knappt alls influerade av västerländsk musik. Och mycket riktigt, första bandet på scen, Malaika från Garissa i nordöstra Kenya låg så långt från mainstream som man kan komma...

 

 

Publiken är lite avvaktande när det underbara inträffar. Två muslimska kvinnor ur publiken (de är inte många fler än så...) intar dansgolvet  mellan scen och publik och släpper loss till musiken!

 

 

Jag älskar när fördomar kommer på skam och det är verkligen vad som sker här. Med nästa band på scen är dansgolvet  knökfullt och våra svenska elever  är heller inte blyga!

 

 

Publiken är som sagt i alla åldrar men det här var definitivt den yngste deltagaren.

 

 

Ser redan fram mot nästa konsert!

 

Isaak, gitarrist från Marsabit, nära Etiopien

 


Kommentarer
Postat av: Bengt Samuelsson

Ring mig när dom spelar nästa gång så kanske jag kommer :-)

2010-09-15 @ 14:16:50
URL: http://www.sm7jqb.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0