The Big Five – och ett sjätte som fick oss att gråta
Fem afrikanska djurarter stod högst på listan för europeiska jägare som ville komma hem med troféer i form av betar eller skinn: Elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Idag gäller fortfarande samma lista för turister som skjuter med kameran - vilket är lite ologiskt eftersom det nästan är omöjligt att INTE passera bufflar på en safari.
Det är häftigt att passera genom stora hjordar av bufflar men det är mycket farligare att stöta på en ensam – ofta ustött ur hjorden p g a ålder eller sjukdom. De förlorar sina tänder vid sisådär tio års ålder och går då en långsam svältdöd till mötes.
Den här buffeln är vi lite för nära för att det ska kännas helt bekvämt.
De här bufflarna vid Lake Nakuru är däremot på mer lagom avstånd
En ensam ung elefanthanne mötte vi också i helgen i Masai Mara. Elefanterna ser man oftast i hjordar men en hanne kan också ströva för sig själv.
Handel med elefantbetar totalförbjöds 1989. Innan dess hade Kenyas elefantbestånd minskat från 120 000 till bara 12 000 på 25 år! Idag har läget stabiliserats men så länge det finns efterfrågan på elfenben finns det också tjuvjakt. Därför finns organisationer som David Sheldricks stiftelse som på en massa olika sätt försöker skydda elefantbeståndet och andra utrotningshotade arter. Ett av de mest handgripliga är att rädda elefantungar från hela Kenya vars mammor fallit offer för tjuvjägare. I Nairobi bedriver man helt enkelt barnhemsverksamhet för elefantungar som får vistas där i flera år innan de sedan placeras ut på savannen igen. Projektet är en framgång, man har återanpassat ett sextiotal elefanter till en ny elefanthjord och några har t o m sedan fått egna ungar!
Att ta hand om en elefantbaby av den här storleken är ett heltidsprojekt - mjölk var tredje timme dygnet runt. En skötare sover på en brits i elefantungens bås på natten...
Att få se en noshörning i Masai Mara är ingen självklarhet – de är mer vanligt förekommande i Nairobi Nationalpark eller Nakuru Nationalpark. Oavsett var man ser dem så är de märkliga varelser – ett slags urtidsdjur, skygga och solitärer. Och tyvärr väldigt nära utrotningsgränsen.
Lejon är inte svårt att hitta i Masai Mara men det går inte att förhålla sig oberörd!
Och i helgen blev alltså min lista av The Big Five komplett när jag äntligen efter ett år och ett antal safaris fick se en leopard! Det är det djur som är svårast att få syn på eftersom de bokstavligen håller till i bushen, dvs bland buskar och träd.
Vår guide visste att en leopard uppehöll sig i buskaget längs Talek River men vad som fick honom att ta av från vägen just där han gjorde och hur han fick syn på leoparden bland snåren fattar jag fortfarande inte. Den röt mot oss och försvann snabbt och ingen av oss lyckades få med den på bild! Jag vet inte om det berodde på att den var så snabb eller på att vi blev rädda – leoparder är inte att leka med. (En svensk kvinna som vi varit hemma hos ett antal gånger i Karen, vit förstad till Nairobi, förstod att det fanns en leopard i området när hennes hundar hittades med avbitna huvuden… ) Så ni får alltså hålla tillgodo med en skakig bild på den vegetation en leopard föredrar! Vår leopard försvann ut till höger i bilden och med lite fantasi går det kanske att föreställa sig den...
Varför leoparden och inte geparden räknas till The Big Five har jag inget svar på. När Lovisa och Damien var här för ett knappt år sedan hade vi så gott som lovat Lovisa att hon äntligen skulle få se gepard, eftersom vi hade gjort det på två av tre tidigare safaris i Masai Mara. Det var naturligtvis korkat att utlova något sådant! Denna gång hade det regnat mycket innan och de områden där geparderna normalt rör sig var otillgängliga.
Den första dagen inte en gepard i sikte, inte heller den andra. Den tredje dagen skulle vi i princip bara åka genom parken på väg tillbaka till Nairobi och Olle tog Amos, vår guide, åt sidan. Han berättade om Lovisas speciella förhållande till geparder, hur hon som liten faktiskt varit övertygad om att hon var en gepard och, även sedan hon blivit tvungen att överge denna vanföreställning, varit i det närmaste besatt av geparder.
Vi hade kanske en halvtimma kvar på vår vistelse i parken när denna syn uppenbarades för oss.
Foto: Lovisa!
Lovisa satt på taket och fotade och grät, förvånad över sin egen reaktion. Olle satt i framsätet bredvid Amos och grät för Lovisas skull och jag satt i baksätet och tjöt, svårartat sentimental som jag är av naturen. Och Amos? Han såg sig förundrat om i bilen och betraktade oss mer än geparderna. Senare sa han att han under alla sina år som guide aldrig varit med om en så stark reaktion inför ett enskilt djur… Så ingen av oss skulle protestera om The Big Five utökades till The Big Six!
Hej kära vänner!
Vad härligt att se era underbara bilder på djuren. Och vilken upplevelse ni fick när ni fick se geparden!!! Lovisa! du är en fantastisk fotograf!
I slutet av oktober åker jag till Sydafrika för att besöka barnhemmet Thembalethu och hoppas få en fin upplevelse där. Vi ska även resa runt och då hoppas jag förstås få se en del vilda djur i sina rätta miljöer.
Roligt att läsa er blogg och följa er i ert arbete. Lycka till i fortsättningen!
Kristina Fröjmark (i svenska höstens begynnelse)
Hej Pia,
Jag kom in på er blogg och ser att det har hänt mycket sen sist! Vilka bilder, speciellt den med geparderna, det var nära att jag också grät...
och här snöar det,klart att man är lite avunsjuk!
Kram
Marianne